Geografski položaj


Opština Derventa nalazi se u sjevernom graničnom području Bosne i Hercegovine sa Hrvatskom, gotovo na sredini između rijeke Une na zapadu i Drine na istoku. Derventa je jedna od 113 opština u Bosni i Hercegovini.

Prostire se između Ivanjskog polja na sjeveru, niskih planina Vučjaka na sjeveroistoku, Krnjina na jugu, Motajice na sjeverozapadu i rijeka Save na sjeveru i Ukrine na zapadu.

Opština je smještena u sjeverozapadnom dijelu Republike Srpske. Derventa je jedna od 62 lokalne samouprave u Republici Srpskoj.

Derventa je jedna od osam opština mezoregije Doboj, a gravitira Doboju i Brodu. Opština se nalazi u Bosanskoj Posavini, regiji u sjevernoj, panonskoj Bosni, odnosno pripada Srednjoj Posavini Republike Srpske.

Površina opštine Derventa je 516,5 km2. Graniči sa opštinama Brod, Modriča, Doboj, Prnjavor i Srbac u Republici Srpskoj, te rijekom Savom sa opštinom Bebrina u Hrvatskoj.

Opština je sjecište magistralnih pravaca Brod – Derventa – Doboj – Sarajevo i Bijeljina – Derventa – Banjaluka – Novi Grad, te regionalnih pravaca Derventa – Srbac – Gradiška i Derventa – Podnovlje – Modriča. Auto-put Banjaluka – Doboj, čija je izgradnja isplanirana, prolaziće kroz južni dio opštine. Značajni lokalni putevi su Derventa – Osinja i Derventa – Gornji Kalenderovci.

Gradsko naselje Derventa nalazi se u centralnom dijelu opštine. Centar grada smješten je na 44° 58' sjeverne geografske širine i 17° 55' istočne geografske dužine. Graniči sa naseljima Živinice, Polje, Begluci, Kuljenovci, Lug, Lužani i Donja Bišnja. Derventa je značajno čvorište magistralnih, regionalnih i lokalnih puteva. Udaljena je od Broda 23 km, Prnjavora 35 km, Srpca 35 km, Doboja 40 i Banjaluke 85 km.


About Derventa: