Izrada kazana za rakiju


Marko Petković iz Kalenderovaca, kod Dervente, bavi se izradom kazana za rakiju. Kazane je počeo izrađivati još kao šegrt kod poznatog majstora Josipa Sauke, kod koga je 1961.godine završio zanat, a deset godina kasnije samostalno je napravio prvi kazan i sve do danas bavi se ovim starim zanatom.

Bavi se izradom raznih  modela odlivaka iz ravne table lima. Sve konture na kaznu za rakiju koje se vide, ali i one koje se ne vide golim okom, pravi ručno. Jednostavno u njegovoj izradi utkani su svi zanati u metalstvu koji se, nažalost, danas polako zaboravljaju i nestaju.

Prvih godina svoga rada napravio je 17 kazana, a do sada ih je svojim rukama izvajao više stotina.

Pravi sve vrste kazana za rakiju, od pravih do onih ukrasnih koje ponekad neki dobar domaćin naruči. Uvodi i neke nove radove, ukrase i sada to izgleda kao pravo umjetničko djelo. Njegovi radovi imaju i svoju cijenu koja se kreće oko sedam hiljada maraka, zavisno od zahtjevnosti posla i narudžbe. Najviše radi s bakrom, a mesingani su odlivci, poklopci, lanci.

Materijal nabavlja kod jednog poznatog proizvođača čiji su materijali i najkvalitetniji, jer za kotao se ne može koristiti bilo kakav materijal i za izradu kazana potrebno je oko mjesec dana. 


Mjesto: opština Derventa, Kalenderovci

Izrađivač: Marko Petković

Telefon: 00 387 (0)65 830 777